Voetreflexzonetherapie

Voetreflexzonetherapie

De Egyptenaren en de Chinezen wisten 3000 jaar geleden al dat voetmassage een genezende werking had. Toch is de voetreflextherapie, zoals we die vandaag de dag kennen, nog maar 100 jaar geleden geïntroduceerd.
De Amerikaanse fysiotherapeute Eunice Ingham, de moeder van de reflexologie, heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen punten op de voet en het lichaam. Zij heeft door haar uitgebreide onderzoeken de voetmassage in kaart gebracht en publiceerde in 1938 haar boek “Stories the feet can tell”

In 1958 heeft de Duitse verpleegkundige Hanne Marquardt de reflexzonetherapie in Europa geïntroduceerd en gaf er voor het eerst de naam Voetreflextherapie aan.
Zij publiceerde het boek “Voetzonemassage als therapie”

Voetreflexzonetherapie is een natuurlijke geneeswijze die ervan uit gaat dat het hele lichaam gereflecteerd is in de voeten.
Als een zenuw, orgaan of lichaamsdeel niet goed werkt, weerspiegelt zich dat ook in de voeten. De reflexzone van deze plek wordt dan pijnlijk.
Door middel van een speciale massage van deze reflexzones ontstaat er een betere prikkeloverdracht in de zenuwbanen en ook een betere bloed-, lymfe- en energiedoorstroming.
Afvalstoffen in de weefsels kunnen hierdoor beter afgevoerd worden. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd, zodat het natuurlijk evenwicht wordt hersteld.Voetenplaatje
Voetreflexmassage werkt pijnverlagend, ontspannend en zorgt zowel lichamelijk als geestelijk voor meer rust en balans.

Wanneer Voetreflexzonetherapie

–       Zenuwpijnen
–       Stress en stress-gerelateerde klachten
–       Klachten rond spijsvertering, luchtwegen en urinewegen
–       Rug-, nek- schouder- en whiplashklachten
–       Hoofdpijn en migraine
–       Klachten rondom en tijdens de menstruatie, overgang en vruchtbaarheid
–       Kan verlichtend werken bij chronische aandoeningen
–       ADHD

Voetreflexzonetherapie kan goed gecombineerd worden met reguliere behandelingen en is ook geschikt voor kinderen omdat het een veilige en natuurlijke behandelwijze is.

Mogelijke reacties van een massage

Tijdens de voetmassage

–   Koud/warm worden, transpireren
–   Diepe ontspanning
–   Hoofdpijn
–   Emoties lachen/huilen/praten

Dagen na de voetmassage

–   Grieperig gevoel
–   Vermindering van klachten
–   Veranderende gevoelens
–   Lekker slapen